Eszter éppen hibiszkuszos Lattéval kísérletezik, amikor megérkezem Székesfehérvár talán legújabb kávézójába, vagy talán még pontosabb megnevezve: teázójába. A Café Mandala mindössze néhány hete nyitotta meg kapuit a Kossuth udvarban, különlegessége pedig, hogy hamisítatlan indiai atmoszféra fogadja az ide betérőket. Ami nem csoda, hiszen a székesfehérvári gyökerű Eszter mellett az indiai származású Pranoy álmodta meg a Café Mandalát.
Eszter és Pranoy pár évvel ezelőtt talált egymásra Svájcban. Mindketten egy ottani indiai étteremben dolgoztak, amely - mint Eszter meséli - állandóan "dugig volt, és bár nagy volt a hajtás, mindketten imádták. Először csak barátok voltak, később azonban már egy párt alkottak.
A 2018-as évet szinte teljes egészében külön töltötték, Pranoy-nak ugyanis lejárt a vízuma Svájcban, így haza kellett utaznia Indiába. Ez a külön töltött idő ráébresztette őket arra, hogy számukra csak a közös jövő jöhet számításba. Mivel Eszter nem különösebben szeretett Svájcban dolgozni, úgy döntöttek, Magyarországra jönnek. Eszter született fehérvári, így nem csoda, hogy ide húzta a szíve. Mint mondta, meg se fordult a fejébe, hogy máshol nyissanak teázót.
A legfiatalabb Lassi-fogyasztó
A vendéglátás mindkettőjük életét meghatározza, Pranoy-nak konkrétan Hotel menedzsmentből van diplomája. A főiskola befejezése után az indiai fiatal egy évig hazájában dolgozott, majd Dubajba ment, később Svájcba, végül pedig az immár ismert okok miatt Székesfehérváron kötött ki. Esetében hozzáértés már szemmel látható:
az általa is megálmodott Café Mandala letisztult, megnyerő, békés hangulatú, nem bohó-hobó, egyszerűségében harmonikus.
A modern berendezés mellett helyet kapott néhány autentikus tárgy is, így nem hiányozhat a Buddha és a Ganésa szobor, elmaradhatatlanok a mandalák, az egyik legnagyobb kincs pedig az ablak mellett helyet foglaló autentikus indiai teázó asztal.
A hagyományos kávék és teák mellett természetesen az indiai vonal a hangsúlyos a a kínálatban is. Személyes kedvencem a mangó- és rózsa lassi, amely Észak-India jellegzetes itala, de nem csak Indiában, hanem a nyugati világban is nagy népszerűségnek örvend ez az eredetileg fűszerezett, habosított, hígított és hűtött joghurt.
Igényes berendezés, keleti atmoszféra
A teakülönlegességek közül érdemes kiemelni a szintén autentikus indiai citromfű teát,
vagy az "Indiai Chait, ahogy Pranoy szereti",
de nem hiányozhatnak természetesen az ayurvéda különlegességek sem, így aki tudja, hogy miről szól a Vata, Pitta, Kapha hármas princípium, az bátran válogathat. Aki pedig még nem találkozott az ayurvédával, nyugodtan segítséget kérhet Esztertől vagy Pranoy-tól.
És ami még előttem is az evés próbájára vár, az
a Rasgulla, melyet az “édességek királyának” is szoktak hívni.
Tradicionálisan egy kelet indiai desszertről van szó, Kelet-Bengáli államból, mára már azonban egész Indiában elterjedt, és az egyik legnépszerűbb desszert. A rasgulla chennából, házi túróból készül rózsavízzel, és mint a legtöbb indiai édesség, úgy ez is tömény, ami miatt citrom fagyival érdemes fogyasztani.
Csak kávé legyen, meg Buddha
Persze a kínálat még az itt bemutatott különlegességeken túl is tartogat meglepetéseket, így azoknak mindenképpen érdemes ellátogatnia a Café Mandalába, akik szeretnének egy kis indiai miliőt csempészni a mindennapokba.